вівторок, 17 жовтня 2017 р.


До сторіччя Української революції

Українська революція 1917 – 1921 рр. дала поштовх народній ініціативі і створенню на Черкащині, як і в інших регіонах України, громадських об’єднань різного спрямування. Особливе місце серед них посідає Вільне козацтво, яке навесні 1917 року зародилося на Звенигородщині й завдяки підтримці населення швидко набуло поширення на Черкащині та в інших місцях України.
Важливою подією загальноукраїнського значення, що відбулася 100 років тому, став Всеукраїнський з’їзд Вільного козацтва. Він проходив 16–20(3–7) жовтня у м. Чигирин, на Черкащині. 200 делегатів з'їзду представляли 60 тис. організованих вільних козаків Київщини, Чернігівщини, Полтавщини, Катеринославщини, Херсонщини, Кубані. З'їзд обрав Ген. раду з 12 членів на чолі із П.Скоропадським Орг. осередком Вільного козацтва було визначено м. Біла Церква. З'їзд звернувся до українських громадян з відозвою, у якій роз'яснювалися цілі й завдання організаціїції, а також закликав до повсюдного створення загонів Вільного козацтва.
Вільне козацтво стало першою в Україні народною міліційною організацією, яка підпорядковувалася Генеральному Секретарству внутрішніх справ Української Центральної Ради
Докладніше:
2. О. Й. Щусь. ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ З'ЇЗД ВІЛЬНОГО КОЗАЦТВА 1917 // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К. : Наук. думка, 2003.
3. 100-років тому в Чигирині відбувся Всеукраїнський з’їзд Вільного козацтва// стаття Василя Мельниченка в "Новій добі"


Полтавець-Остряниця І.В.,
наказний отаман Вільного козацтва
Тільки незалежна національна держава дасть Українському Народові можливість існувати і розцвітати. Тільки лицарським духом сильна, глибокою вірою… і любов'ю до Батьківщини напоєна військова сила збудує незалежну державу та оборонить її від ворогів. Тільки віками вироблені і жертвою крові предків наших освячені лицарські традиції дадуть… силу непереможну нашій Армії.

Немає коментарів:

Дописати коментар