вівторок, 31 жовтня 2017 р.

Козацький хрест "Убієнним синам України" в Сандормосі

80-ті роковини 

"Великого терору"

О краю мій, коли тобі проститься
крик передсмертний і важка сльоза
розстріляних, замучених, забитих
по соловках, сибірах, магаданах?
Вастль Стус
«Великий терор» отримав назву за книжкою Роберта Конквеста The Great Terror: Stalin's Purge of the Thirties (1968; «Великий терор: сталінські чистки 30-х років»), за кордоном також поширений термін «Велика чистка» (The Great Purge).
Український інститут національної пам'яті (УІНП), що опублікував на своєму сайті інформаційні матеріали, називає «Великий терор» масштабною кампанією масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 роках з ініціативи керівництва СРСР та особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. 
30 липня 1937 р. року був виданий наказ НКВС СРСР № 00447 «Про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів», який вважається початком операції по Великому терору, хоча фізично репресії стартували пізніше — 5 серпня 1937 року.
В ці дні, 80 років тому, 27 жовтня – 4 листопада 1937 року в урочищі Сандармох поблизу міста Медвеж’єгорськ у Карелії з нагоди наближення 20-річчя Жовтневої революції було розстріляно 1111 осіб, з них 287 українців та осіб, долі яких пов’язані з Україною: Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер'ян Підмогильний, Микола Зеров та інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар