понеділок, 22 січня 2018 р.

ДО 100-РІЧЧЯ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ

Перше проголошення незалежності України

Сто років тому, 22 січня 1918 року, Україна вперше у ХХ столітті було проголошена  самостійною державою.  Зроблено це було в четвертому універсалі УЦР: "Однині Українська Народня Республіка стає самостійною, ні від нікого   незалежною,  вільною,  суверенною  державою  українського народу". Верховний орган виконавчої влади держави, Генеральний Секретаріат, було перетворено на Раду Народних Міністрів УНР, яку очолив Всеволод Голубович. Як зазначають в Українському інституті національної пам'яті, постала держава протягом трьох наступних років не припиняла боротьбу за власне існування.
При цьому Україні вдалося затвердити державні кордони, мову, гроші, символіку (герб, гімн і прапор), а також побудувати національне боєздатне військо і домогтися визнання світової спільноти.
У той же час українська незалежність була проголошена в умовах російської більшовицької агресії.Четвертий універсал УЦР закликав усіх громадян УНР до боротьби з більшовиками й повідомив про прагнення якнайскоріше укласти мирний договір із центральними державами, щоб вивести Україну з Першої світової війни. У своєму зверненні до українського народу члени УЦР зазначили, що «зробили всі заходи, щоб не допустити цієї братовбивчої війни двох сусідніх народів, але петроградське правительство не пішло нам назустріч і веде далі криваву боротьбу з нашим народом і Республікою». 
Свою першу річницю незалежності, 22 січня 1919 року Українська Народна Республіка відзначила урочистим ухваленням Акта Злуки із Західноукраїнської Народної Республіки. Тож нині цього дня ми відзначаємо дві надзвичайної ваги історичні події: перше проголошення незалежності України та День Соборності.

Немає коментарів:

Дописати коментар