вівторок, 20 березня 2018 р.

Василь Вишиваний (у центрі і в лівому кутку на фрагменті фото)
зі штабом куреня УСС в Олександрівську

ДО 100-РІЧЧЯ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ

"Українська весна" на Запоріжжі (Боротьба за Олександрівськ)

Однією з ключових подій Української революції на території Запорізького краю є боротьба за місто Олександрівськ [сучасне м. Запоріжжя] під час наступу українських військ на Крим весною 1918 р. та перебування на Запорожжі січових стрільців та бійців із Кримської групи Армії УНР. 
У лютому 1918 р., після укладення Берестейського миру між УНР та Центральними державами на Наддніпрянщину вирушили австрійські та німецькі війська для допомоги армії УНР у боротьбі з більшовиками. У складі австрійської армії перебував полк Українських січових стрільців, який у першій половині квітня, пройшовши Одесу, Херсон та Нікополь, прибув під Олександрівськ.
Окремий Запорізький загін брав участь у наступі на Київ разом із Січовими Стрільцями та Гайдамацьким кошем Слобідської України, керованим Симоном Петлюрою.За короткий час існування Запорізький корпус став однією з найбоєздатніших українських військових частин. Його найкращим підрозділом був 2-й Запорізький піший полк на чолі з полковником Петром Болбочаном. До Олександрівська одночасно із групою ("Запорожцями") П. Болбочана увійшли українські січові стрільці під загальною командою Вільгельма фон Габсбурга (серед українців більш знаного під ім’ям "Василя Вишиваного").

Немає коментарів:

Дописати коментар