четвер, 1 березня 2018 р.

Календар на лютий 1918-го ще за старим стилем

ДО 100-РІЧЧЯ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ

РЕФОРМА ОБЛІКУ ЧАСУ

12(25) лютого 1918 року в містечку Коростень на Житомирщині Мала Рада Центральної Ради прийняла рішення про введення в Україні григоріанського календаря.
Нововведення почало діяти з 1 березня, за старим стилем це було 16 лютого. Зі старого календаря таким чином випали 2 останні тижня лютого 1918 року.
Більшість істориків вважає, що на такий крок український уряд пішов задля переходу країни на європейські принципи, адже саме на той момент Центральна Рада гостро потребувала союзників у боротьбі з більшовиками.  Мала Рада, яка на той час перебувала у Коростені, затвердила "Закон про заведення на Україні числення часу по новому стилю і перевод годинників на середньоєвропейський час", у якому зазначалося: "1. Завести в Українській Народній Республіці нове (григоріанське) числення часу з 16 лютого 1918 р. 16 число лютого рахувати першим числом місяця березоля (марта). 2. Одночасно з цим в Українській Народній Республіці вводиться середньоєвропейський час: 12 год. для Петроградського меридіану з 1 березоля нового стилю рахувати за 10 год. 52 хв. ранку і згідно з цим в усій Українській Народній Республіці перевести стрілки годинників. 3. Всякого роду обов'язання, котрі застає сей закон, продовжуються з 1 березоля на 13 день. 4. Всі питання, зв'язані з переведенням в життя цього закону, мають вирішуватися кожним міністерством по приналежностіx " 
Докладніше:

Немає коментарів:

Дописати коментар