неділю, 21 травня 2017 р.

В Україні сьогодні вшановують пам’ять жертв політичних репресій



За даними архіву СБУ тільки у 1937-38 роках (доба сталінського "Великого терору") в Україні заарештовано 267 тисяч 579 осіб, з них 122 тисячі розстріляно. Символом розправи тоталітарного режиму над тисячами українців став Биківнянський ліс. Селище на північно-східній околиці Києва під назвою Би­ківня — це символ антилюдяності, несправедливості, смерті. Саме тут у 1937—1941 роках здійснювалося масове поховання людей, репресованих і страчених органами НКВД у Києві. Биківня — це символ того, як важко правда про тяжке минуле пробивала собі шлях до світла (адже влада в УРСР надто довго замовчувала і відверто брехала про те, що сталося в Биківні насправді).Кількість похованих в Биківнянському лісі остаточно не встановлена, на думку істориків, вона може ставити від 20 до 100 тисяч осіб. На околиці Києва у Биківнянському лісі зокрема поховані письменники Михайль Семенко, Майк Йогансен, Вероніка Черняхівська, художники Михайло Бойчук, Микола Касперович, академіки Федір Козубовський, Петро Супруненко, митрополит УАПЦ Василь Липківський та десятки тисяч інших жертв «Великого терору».
"Биківнянський архіпелаг" розкинувся по всій Україні: усього виявлено 18 таких місць масових поховань жертв політичних репресій 1937–1941 рр. Зокрема, це місце, де згодом збудовано Центральний універмаг в Хмельницькому, парк культури і відпочинку у Вінниці, 9-й кілометр Запорізького шосе у Дніпропетровську, центральне міське кладовище в Сумах.
Більше читайте тут:
Уникальный архив времен сталинского террора показали на выставке в Днепропетровской ОГА//стаття на сайті "Український світ"
Сайт Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили"

Спільний Проект "Розстрільного календаря" разом із Коло побратимів

Немає коментарів:

Дописати коментар