вівторок, 31 березня 2020 р.

МИКОЛА МІХНОВСЬКИЙ

Портрет М.Міхновського авторства
Ю.Журавля із серії "Знай наших"

ДО 100-РІЧЧЯ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ .ОБЛИЧЧЯ РЕВОЛЮЦІЇ 

МИКОЛА МІХНОВСЬКИЙ 

Наше покоління мусить створити свою українську національну ідеологію для боротьби за визволення нації і для створення своєї держави… Будемо жити своїм розумом, хоч би він був і неотесаний, мужичий, бо інакше ми своєї нації ніколи не визволимо.
Микола Міхновський “Profession de foi молодих українців"
 Нащадок старовинного козацького роду, корені якого простежуються ще з XVII століття, Микола Міхновський народився 19(31) березня 1873 року на Полтавщині у родині сільського священика. Його батько знав українських пісень та дум, чому навчив і сина. А богослужіння правив українською.
 Вивчившись в Київському університеті на адвоката, він стає  ідеологом самостійницької течії в українському русі початку ХХ століття і буде послвдовно захищати свої погляди протягом всього життя. Як зазначає історик Ф.Г.Турченко "Самостійницька перспектива була альфою і омегою його світобачення". 
Біографія Міхновського – це історія ідей, які випереджали свій час на кілька десятиліть. Історія, яка змінює наше уявлення про приреченість українців у ХХ столітті. Вельми трагічно склалась доля чи не найбільш ключової персони в історії боротьби за Самостійну Соборну Україну. Міхновський першим закликав до Самостійності України від Карпат аж до Кавказу ще у 1900 році! Міхновський — автор брошури «Самостійна Україна» (1900), підготував проект Конституції України (1905). І загалом,як зазначає Д.Дзюба в дописі до "Порохівниці" : " Міхновський склав "10 заповідей" українського націоналізму, заклавши підвалини національної свідомості!
Міхновський показав приклад правильної української пропаґанди!
Міхновський став на чолі організації українського війська!
Міхновський намагався попередити й виправити помилки тодішніх політиків і політиканів, рятуючи Самостійність України від недолугої політики соціялістів...
Міхновський до останнього боровся, навіть на окупованій совєтами українській Кубані...
Проте, на жаль, більшість сучасників Миколи Міхновського не оцінили його потенціялу...
Міхновський все життя мусив відстоювати ідеї, які більшість не сприймала. Був розкритикований, осміяний, відторгнутий. Його вважали "радикалом", "ориґіналом". Михайло Грушевський вважав "амбіційним інтриганом і демагогом", Симон Петлюра розкритикував і звинувачував у "обмеженості і вузькості", Винниченко висміяв його у своїх ... большевістських "фельєтонах", цькування підхоплювала преса... Він був приречений весь час іти "проти течії". Робив це гаряче, безкомпромісно."



1 коментар:

  1. Я хочу поділитися з усіма, хто тут шукає позику для бізнесу або особистого користування, щоб зв’язатися з паном Педро на pedroloanss@gmail.com, тому що пан Педро та його кредитна компанія – це все, кому я довіряю, коли справа доходить до вирішення фінансової ситуації, тому я рекомендую хтось шукає фінансової допомоги, щоб зв’язатися з містером Педро з річною прибутковістю кредиту 2 ставки, зараз? Ви розумієте, чому я виберу Педро з його кредитною компанією 100 справжніх фінансів.

    ВідповістиВидалити