неділю, 30 квітня 2017 р.

Л. Перфецький. Піднесення українського
прапора 29 квітня 1918 року(малюнок
ветерана армії УНР

День Українського Чорного моря та Державного флоту.

29 квітня 1918 року в Севастополі над кораблями Чорноморського флоту було піднято українські прапори. З 1919 року цей день відзначається як День Українського Чорного моря та Державного флоту.
В цей день у 1918 над 70 бойовими кораблями, фортецями, 5 плавбазами, транспортною флотилією і 2-ма авіабригадами – учасниками 1-ї Світової війни замайоріли небесно-сонячні прапори ! Поміж яких були легендарні (деякі назви кораблів в ті часи було змінено) дредноут-лінкор - «Воля», крейсери «Іван Мазепа», «Очаків», панцерник «Борець за свободу», лінкори «Г.Побідоносець», «Кат.Велика», гідрокрейсер «Імператор Траян», есмінці «Україна», «Керч», «Каліакрія», «Гайдамак», „Завідний“, «Фідонісі», «Пронзітєльний», «Дєрзкій», «Поспєшний», «Бєспокойний», «Гаджибєй», «Пилкій», «Громкій», міноносці «Жаркій», «Жівой», «Смєтлівий», «Стрємітєльний», ще 6 броненосців та 17 підводних човнів.
За тиждень перед цим, 22 квітня 1918 р., на виконання законів від 2, 4, 14 січня та 13 березня про флот УНР, Наказом командування Чорноморського Флоту було оголошено: «…Всі судна, портове майно, які знаходяться у портах Криму, є власністю Української Народної Республіки. А тому наказ скрізь, де треба, підняти українські прапори ».
Влітку 1918 року флот Української Держави вже складався з трьох бригад лінійних кораблів, бригади крейсерів, трьох бригад гідрокрейсерів, дивізії міноносців та бригади підводних човнів ...
Не зважаючи на подальший розвиток подій, день 29 квітня зафіксував появу на міжнародній арені українського чорноморського Флоту новонародженої Української Держави, став справжнім тріумфом національної волі, славетною сторінкою ВМС України, на довгі роки ставши святом Українського Державного Флоту.

Немає коментарів:

Дописати коментар