неділю, 11 лютого 2018 р.

Симон Петлюра (в центрі) серед козаків Гайдамацького коша
Слобідської України. Київ, березень 1918 р.

ДО 100-РІЧЧЯ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ

СТВОРЕННЯ РЕГУЛЯРНОЇ АРМІЇ УНР

У сучасному суспільстві вже склалася традиція виключно негативно оцінювати роль Центральної Ради в національному військовому будівництві 1917—1918 рр. Український революційний парламент прийнято зображувати зібранням далеких від реальності політиків, які замість організувати оборону країни від більшовицького вторгнення зруйнували національну армію.
Рішення Центральної Ради про демобілізацію армії в січні 1918 р. прийнято змальовувати як прояв цілковитої некомпетентності керманичів УНР або й державну зраду.
Однак, з початком збройного протистояння з російськими більшовицькими загонами у середині грудня 1917-го політика уряду УНР почала змінюватися. Як свідчать документи, уже в середині грудня 1917 р. генеральний секрктар з військових справ С. Петлюра почав готуватися до відсічі більшовицькій агресії. 4 грудня було видано розпорядження про створення Українського генерального військового штабу для центрального управління всіма військами, що підпорядковувалися українському уряду. Почав функціонувати генштаб, 20 грудня було затверджено його склад. С. Петлюра  ініціював формування цілої низки нових військових частин та з’єднань.
Саме сто років тому у селі Гнатівка на Київщині були закладені початки українського війська-був сформований Окремий Запорізький загін.
Докладніше:
3. А.Мацьків. До 100-річчя створення регулярної Армії УНР // стаття на Likбез. Історичний Фронт
4. А.Харук. КРИЛА РЕВОЛЮЦІЇ. ЯК В УНР СТВОРИЛИ ВЛАСНІ ПОВІТРЯНІ СИЛИ // стаття у проекті НАША РЕВОЛЮЦІЯ від ДС

Немає коментарів:

Дописати коментар