четвер, 27 лютого 2020 р.

В.Чучупак

До сторіччя Української революції

І повіяв огонь новий... До річниці народження В.Чучупаки

Готуй нових борців, Холодний Яре!
ВасильЧучупака
27 лютого виповнюється 125 років із дня народження одного зі славетних українських повстанців проти радянської влади у 1920-х роках Василя Чучупака
Девіз холодноярців

5 квітня 1919 р. у Мотронинському монастирі на Черкащині було проголошено Холодноярську Республіку.  Взагалі Холодний Яр - це лісний масив, який неоднарозово ставав центром визвольного руху для українців. У XVIII ст. він став одним з осередків гайдмаччини. Тут почалося найбільше повстання проти польської шляхти — Коліївщина під проводом Максима Залізняка та Івана Гонти, якому Тарас Шевченко присвятив свою поему «Гайдамаки» та вірш «Холодний Яр». Під час українських визвольних змагань початку XX ст. це місце стало осередком українського повстанського руху проти загарбників (німецьких окупантів, російських "білих" і "червоних" інтервентів), який очолювали брати Чучупаки. Згодом утворилась Холодноярська Республіка, територія якої охоплювала понад 25 навколишніх сіл та мала близько 15-тисячну селянську повстанську армію, бійці якої називали себе козаками, а своїх командирів — отаманами (на згадку про минувшину). З чотирьох братів родини Чучупаків троє були обрані отаманами: Орест, Василь та Олекса.
Пропоную вашій увазі  уривок із звернення "Брати селяни і козаки" від 4 червня 1919 року, який було прийнято від імені "інформаційного Бюро Штабу Загону Холодного Яру": "Хай же справдяться слова нашого незабутнього борця за волю, мученика і пророка Тараса Григоровича Шевченка, який сказав, "що ще дихне огнем пикучим всім ворогам Холодний Яр". Отже, хто любить спокій, хто любить волю, хто любить свій рідний край, хай зараз же іде козаком до Холодного Яру, хай буде дійсно козаком. Хто має зброю, забирай її з собою, хто ж такої не має, але почуває себе здатним до козацтва, хай іде до нас. Гуртом скоріше здобудемо зброю. Знайте, брати, що Холодний Яр дійсно буде нашим оплотом і він одіб'ється од усіх ворогів... ". 
Прапор повстанців Холодного Яру
Холодноярська Республіка проіснувала до 1922 року, коли більшовики обманом заманили холодноярських отаманів в засідку. Проте, навіть у полоні, в стінах Київської в'язниці, ватажки повстанців перебили охорону, захопили зброю і спробували звільнитись. Під час нерівного бою, всі вони загинули смертю героїв.
Слова, які запрпоновані в якості епіграфа: "Готуй нових борців, Холодний Яре!"- це  останні слова Василя Чучупака, який загинув у бою з більшовиками на хуторі Кресельці, неподалік від Мотронинського монастиря.

Немає коментарів:

Дописати коментар